Dagsavisen, 4. august 2002

 

Helt på jordet

Små, grønne menn, lysende kuler, mikrobølgestråling eller spøkefugler. Ingen har svaret på hvem som lager kornsirklene. Ikke engang Mel Gibson.
                            
CHRISTINE BAGLO
 

 

Her er sannsynligvis små, grønne reklame-menn som har vært
på ferde.
Foto: EPA/SCANPIX

 

- Jeg satt på en trikk på Kolsåsbanen og så på bildene i et magasin. Det var da det skjedde. Jeg forelsket meg sporenstreks! forteller Eva Marie Brekkestø, en helt vanlig norsklærer på videregående skole fra Bærum.

Brekkestø forelsket seg ikke i Mel Gibson, men i bildene av de enorme sirklene og piktogrammene som hver sommer vokser fram frem i grønt og gyllent korn og på knallgule rapsåkre i England. For én ting har Gibson og Brekkestø felles: De driver med noe som er helt på jordet.

I filmen «Signs», som har norgespremiere 20. september, spiller Gibson en troende familiefar i Pennsylvania som plutselig begynner å få rare mønstre i åkeren sin. Og akkurat nå er det høysesong å gå på kornsirkeljakt her hjemme også. De mystiske sirklene med ukjente opphav går ofte under navnet «Trollringer». I fjor ble det funnet flere sirkler og mønstre blant annet i Asker, Trondheim, på Modum og Nannestad.

Men den flotteste kornsirkelen her til lands er fremdeles det nøkkelsirkelformede piktogrammet som dukket opp på Elton gård i Raufoss i 1995. For øvrig dukker ikke sirklene bare opp i kornåkre. De kan ses i alle typer planter, som potetåkre eller gress, og i Tsjekkia dukket det til og med opp en hel ring med bøyde trær.
     

TROLLRINGER

- Kornsirkler er et kjent fenomen i England helt fra 1600-tallet, der de ble kalt «fairyrings» eller «witchrings». Den gang trodde man at det var djevelen eller underjordiske som sto stod bak ringene eller ovalene som åpenbarte seg i gresset, forteller Brekkestø, som også er leder i Norsk kornsirkelgruppe.

Men det var først i England 70-årene at de virkelige kreative «trollene» dukket opp.

- Da utviklet ringene seg til å bli kompliserte piktogrammer, noe som vakte stor oppmerksomhet rundt omkring i England. På 1980-tallet begynte tabloidavisene for alvor å følge fenomenet, og flere og flere sirkler og mønstre dukket opp også i Danmark, Nederland, Belgia og USA, forteller Brekkestø.
     
Noen ganger var de spiralformede, andre ganger forekom de i firkantformasjoner. De mest finurlige, der gresset var bøyd til forskjellige sider, fikk en slags tredimensjonal effekt der det så ut som en helt pyramide reiste seg fra åkeren når man så på dem fra luften. Flere mente at det var overnaturlige krefter i sving.
     

DOUG OG DAVE

Men så dukket to pensjonister, Doug og Dave, opp i åkeren med et trebrett og en utrolig historie. De insisterte på at det var de som hadde laget kornsirklene.
     
- Pensjonistene ble senere bedt om å lage et mønster for tv, men det var ikke særlig imponerende. Og i England oppstår det mer enn 200 sirkler i året. Hvordan skulle de gamle gubbene hatt tid til å lage alle sammen? spør Brekkestø.
     
På samme tid begynte også tv-kanalene å lage dokumentarer som skulle «bevise» hvordan sirklene ble laget. Det dukket også opp kornsirkler som helt klart var laget av mennesker, og også ren reklame, blant annet for Mitsubishi.
     
- Det er bestandig en rekke mennesker som «tar på seg skylda» for å ha laget sirklene, men ingen har bilder av at de laget den. Og det er ikke bare bare bare å lage kornsirkler, heller. Prøv å tramp ned en åker selv. Det blir bare en sånn gjørmegreie! sier Brekkestø.
     
     

SEKS FOTBALLBANER STOR

Men selv om man kan få til en del med å feie en tråd festet i en pinne over kornet ute på et jorde, blir det straks mer komplisert om man skal organisere flere hundre sirkler på et område som er større enn seks fotballbaner.
     
- Kornsirkelen som dukket opp ved Milk Hill i England i fjor hadde en diameter på 300 meter. Den besto bestod av over 400 mindre sirkler, alle perfekt symmetriske! I følge bonden ble den laget på under fire timer, på Englands våteste natt det året, forteller Brekkestø.
     
- Et firma i USA, som skulle lage et middels komplisert mønster på et vanlig jorde, hevdet at de trengte minst én uke ute i åkeren, med åtte menn, kraner og alle mulige tekniske hjelpemidler. Og det var på dagtid! Som tilfellet var med Milk Hill dukker de fleste kornsirkler dukker opp i løpet av natten, gjerne på få timer, sier Brekkestø, og refererer vitnebeskrivelser som forteller om sirkler som må ha oppstått på under tre kvarter.
     
Hun har allerede funnet fram frem halvparten av sin hyllemeter med bøker om emnet, de aller fleste fra England. Området rundt det allerede mytesomspunnede Stonehenge er nemlig et av verdens beste steder for å se kornsirkler. Der samles også den svorne hærskare av kornsirkelelskere, eller «croppies» som de også kalles, og andre skuelystne turister.
     

LYSENDE KULER

Brekkestø tar fram frem en bok og viser ivrig fram frem noen av de mer avanserte kornsirklene. En viser et mønster i raster-teknikk der det klart og tydelig trer fram frem et ansikt. Like ved er det lagt igjen en slags kryptisk beskjed i form av en lang, rektangulær remse som sies å være svaret på beskjeden som ble sendt ut i verdensrommet fra et romfartslaboratorium i Puerto Rico for mange år siden. Brekkestø har selv akkurat kommet hjem fra kornsirkeljakt i England.
     
- Vi var kjempeheldige. Det kom fire nye sirkler i løpet av uken! Den første hadde merkelig nok form som Yggdrasil, mens en annen kom i løpet av natten. En av de andre norske deltakerne skulle bare ta seg en røyk og så plutselig noen lysende kuler som senket seg ned mot åkeren ved hytta vi hadde leid.
     
For det finnes mange forskjellige forklaringer på kornsirkelfenomenet. Brekkestø setter en kassett inn i videospilleren.
     
Vi får se en sort/hvittfilm tatt opp av en amatør som overnattet ved Oliwer Castle i England i 1996. Den viser to lysende kuler på størrelse med basketballer som flyr i en slak sving over en vid åker. Midt i svingen begynner det å åpne seg tydelige fordypninger. De to kulene forsvinner, og to nye dukker opp. De tar en ny sving over området, og vips er det intrikat kornsirkelmønster på plass. Det hele tar rundt fire sekunder.
     
- Det finnes mange bilder og vitner som sier det samme, at de har sett noen lysende kuler og hørt en summende lyd. Jeg er skeptisk til at det er ufo-er som lager mønstrene. Men kanskje er det en slags intelligens. Jeg tror de lager mer kompliserte mønstre fordi de vet at i vår tid kan vi ta bilde av de fra lufta. Det er ikke sikkert de har et svar eller en beskjed, men jeg tror geometriske former påvirker oss. Det er ikke mer mystisk enn matematikk, tenk bare på det gylne gyldne snitt, sier Brekkestø.
     

VITENSKAPELIG BEVIS

Mange new eage-ere og ufo-entusiaster besøker sirklene, og noen hevder at de kan kjenne «energien» i sirkelen rett etter den er blitt til. Men Brekkestø forteller at det også finnes seriøse vitenskapsmenn i USA som har forsket lenge på fenomenet, og som hevder at de kan skille den ekte kornsirkelklinten fra juksehveten.
     
- I Dr. Levengood-laboratoriet i USA har de tatt prøver som viser at kornet i flere sirkler er blitt utsatt for en slags mikrobølgestråling. Det gjør at leddene, eller «knærne» på stråene forlenges og eksploderer, siden de er den delen av planten som inneholder mest fuktighet. Forsøk med mikrobølgestråling er blitt gjentatt i laboratoriene, med samme resultat. Flere vitner rapporterer også om sterk varmeutvikling i sirklene, sier Brekkestø.
     
Hun forteller også at forskerne har påvist elektromagnetisme som gjør at små jernpartikler blir «sugd» inn mot sirklenes sentrum, endringer i kornets utseende og økt eller nedsatt spireevne.
     
- Mange har opplevd at elektriske apparater som mobiltelefonen ikke virker når man står inne i sirkelen. De virker igjen når man trår ut av den, forteller Brekkestø.
     
Likevel er det ikke mystikken og mytene rundt kornsirklene som gjør at hun har fått et lidenskapelig forhold til åkeren.
     
- Kornsirklene er rett og slett så vidunderlig vakre!